Filmfestivaler i Norge

2013-11-19_1556Det arrangeres mange filmfestivaler i Norge hvert år. Noen er barnefilmfestivaler, andre festivaler spesialiserer seg på kortfilm eller smalfilm. Selv om det er de store festivalene som får mest oppmerksomhet, er også de små festivalene viktige for å skape interesse for film, og øke mangfoldet av filmer i Norge.

På de fleste filmfestivalene deles det ut priser til de beste filmene, selv om noen festivaler handler mer om å feire filmer generelt, og ikke legger like stor vekt på prisutdelinger. Filmfestivaler gir publikum anledning til å se både filmer fra kjente filmskapere, og nisjefilmer fra ukjente regissører. Det finnes også egne festivaler for dokumentarfilmer og for ungdom og amatører.


Internasjonale filmfestivaler i Norge

Filmfestivalen i Haugesund har vært arrangert 41 ganger, og er dermed en av de mest tradisjonsrike filmfestivalene i Norge. Interessen for denne festivalen fortsetter å vokse, og i 2013 var hele 22 447 bransjefolk og publikummere innom festivalen. Hovedprogrammet er veldig variert, og festivalen tilbyr også musikk og kunstutstilling fra årets festivalutstiller.

I tillegg har de største byene i Norge sine egne internasjonale filmfestivaler. I Bergen arrangeres Bergen Internasjonale Filmfestival. Kosmorama er navnet på Trondheims internasjonale filmfestival. Oslo Internasjonale Filmfestival er en av de største filmfestivalene i Norge.

Tromsø Internasjonale Filmfestival og Nordkapp Filmfestival viser et stort utvalg av filmer til publikum lenger nord i landet. I tillegg arrangeres flere mindre filmfestivaler, blant annet Femmina Internasjonale Filmfestival i Verdal.

Ulike typer festivaler

Man trenger ikke å være profesjonell for å delta på filmfestivaler. Oslo Kamera Klubb arrangerer Amatørfilmfestival der mangfoldet er svært stort. Fredrikstad Animation Festival er en festival bare for animasjonsfilmer. Disse filmene er ikke alltid barnefilmer. Noen er det, men det finnes også animasjonsfilmer for voksne.

Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival viser bare barnefilmer. Quartfestivalen arrangeres også i samme by. Sistnevnte festival er ikke en barnefilmfestival, men en vanlig filmfestival. Kortfilmfestivalen i Grimstad og Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim er blant festivalene som viser kortfilmer.

Amandus filmfestival for unge filmskapere arrangeres på Høgskolen i Lillehammer. Her kan man se filmer laget av unge talenter fra hele landet. Noen av disse blir kanskje berømte filmskapere en gang i framtiden. STUFF – Steinkjer Ungdomsfilmfestival gir også unge talenter en mulighet til å vise filmene sine for et større publikum.

Høgskulen i Volda arrangerer Den Norske Dokumentarfilmfestivalen. Dokumentarfilmer kommer noen ganger i skyggen av andre filmer, og målet med denne festivalen er å vise fram både kjente og ukjente regissører. Filmene som vises kan ta opp alle slags tema, fra alvorlige ting til mindre alvorlige ting.

Andre filmfestivaler i Norge

Film fra Sør i Oslo viser filmer fra fjerne himmelstrøk. Her dukker det ikke opp noen norske filmer. Andre filmfestivaler som arrangeres i Oslo er Skeive Filmer og Videofestivalen i Oslo.

Samene har også sin egen filmfestival. Sami Film Festival i Kautokeino viser ikke bare norske filmer. Filmene på denne festivalen kommer fra hele det samiske området. De fleste filmene er på samisk, men de kan være både dokumentarfilmer og andre typer filmer. Det deles ut priser til de beste filmene.