Filmfestivaler i verden

2013-11-19_1618Filmfestivaler er forbundet med glitter og glamour, men gir også publikum anledning til å se stjernene og storfilmer. De mest kjente festivalene viser store blockbustere og fokuserer på kommersielle filmer. Men det finnes også nisjefestivaler som tar for seg spesielle typer filmer og sjangere. Dokumentarfilmer har egne festivaler, det samme har kortfilmer, barnefilmer, skrekkfilmer osv.

Mange av festivalene krever en festivalavgift for å vurdere filmer fra ukjente regissører. De kjente filmskaperne må som regel ikke betale for å få filmene sine vurdert. Det finnes noen festivaler som ikke krever avgift fra ukjente filmskapere, blant annet Filmfestivalen i Rotterdam og Mumbai Filmfestival i India. Noen av de små festivalene krever heller ingen avgift, men disse festivalene har ofte begrensninger på hvor mange filmer de vurderer.

Store filmfestivaler

Den mest kjente filmfestivalen er antakelig Oscar-gallaen. Verdens eldste filmfestival er derimot Filmfestivalen i Venezia. Den ble arrangert for første gang i 1932. Den mest kjente europeiske filmfestivalen er Filmfestivalen i Cannes, mens Filmefestivalen i Berlin er verdens største. Alt i alt er det mer enn 3000 filmfestivaler i verden, men mange av disse er små og relativt ukjente.

Filmfestivalen i Cannes har blitt arrangert siden 1946. Det deles ut mange priser, og prisen for beste film under denne festivalen er svært ettertraktet.

Berlin Internasjonale Filmfestival startet i 1951. Den kalles også Berlinaden. Under denne festivalen deler man ut Gullbjørnen og Sølvbjørnen. Det deles også ut en publikumspris, og Krystallbjørner til beste barnefilm og beste ungdomsfilm.

Toronto Internasjonale Filmfestival er den største filmfestivalen i Nord-Amerika. Den har vært arrangert siden 1976. Toronto er forresten også den byen i verden som arrangerer flest filmfestivaler. I denne byen arrangeres det festivaler både for kulturelle filmer, uavhengige filmer og historiske filmer, bare for å nevne noen.

Andre kjente festivaler i Nord-Amerika er Seattle Internasjonale Filmfestival, Sundance Filmfestival, Tribeca Filmfestival, Austin Filmfestival, New York Filmfestival og Filmfestivalene i Montreal og Vancouver.

San Francisco Internasjonale Filmfestival er den største festivalen i USA. Den viser både internasjonale filmer og videofilmer, hovedsakelig filmer som ennå ikke har distribusjonsavtaler i USA. Festivalen viser årlig rundt 270 filmer og 150 kortfilmer.

Festivaler for nasjonale og uavhengige filmer

Telluride Filmfestival, Sundance Filmfestival, Austin Filmfestival og Tribeca Filmfestival er festivaler for uavhengige filmer. Slamdance Filmfestival viser også uavhengige filmer. Zero Filmfestival skiller seg ut, ettersom den bare viser selvfinansierte filmer.

Annecy International Animated Film Festival er verdens eldste animasjonsfilmfestival. Den ble første gang arrangert i 1960. Store filmfestivaler i Asia er Mumbai Film Festival og Hong Kong Internasjonale Filmfestival. Det arrangeres også mange kortfilmfestivaler, dokumentarfilmfestivaler og barnefilmfestivaler over hele verden. De får ikke like stor medieoppmerksomhet, men de er likevel viktige for å fremme denne typen filmer.

De fleste land arrangerer nasjonale filmfestivaler, og mange land arrangerer også internasjonale festivaler. Disse festivalene er en fin arena for å vise fram filmer fra både kjente og ukjente regissører. Nisjefestivaler er også populære, ettersom de gir publikum en anledning til å oppleve noe annet enn kommersielle filmer. Mange gode filmer ville aldri blitt kjent uten slike nisjefestivaler.