HAUGESUND FILMFESTIVAL

6300173942_84772b3ff2_bDen norske filmfestivalen i Haugesund er den største og mest betydelige filmfestivalen i Norge. I år går den av stabelen fra den 16. til 22. august, og festivalen består av et omfattende program gjennom hele uken. Hovedprogrammet er det de fleste kommer til å være mest interesserte i å delta i, og her vises 20 filmer som er tiltenkt distribusjon på norske kinoer i løpet av året som kommer, helt frem til neste sommer. I tillegg er det spesialvisninger av ulike filmer, og sideprogrammer med fokus på blant andre franske, italienske eller nordiske filmer.

Festivalen, som har pågått siden 1973, begynte i 1985 å dele ut Amanda-prisen, i et forsøk på å skape mer blest rundt norsk film, og for å ha en seriøs, norsk versjon av den amerikanske Oscar-utdelingen. Regissør Bente Erichsen tok opprinnelig initiativet til denne prisen, og den har nå blitt et viktig element i den norske filmverdenen. Årets Amandapris-utdeling starter filmfestivalen den 16. august med direktesending på TV2.

Festivalen er åpen for publikum, som dermed har en sjanse til å se helt nye filmer før de dukker opp på kinoer rundt om i landet. Et nøyaktig program blir ikke offentliggjort før uke 32, så inntil da er det ikke mulig å kjøpe billetter til de enkelte forestillingene. Hvis man virkelig har lyst til å tilbringe mye tid på festivalen kan det lønne seg å kjøpe et festivalpass som gir tilgang til alle filmene.