Norske skuespillere

2013-11-19_1611Det finnes mange typer skuespillere. Ikke alle spiller i spillefilmer. Noen skuespillere er på scenen, spiller teater, revyer og musikaler.

Noen av dagens kjente norske filmskuespillere er Nicolai Cleve Broch og Aksel Hennie. Begge disse skuespillerne spilte blant annet i storfilmen Max Manus. Nicolai Cleve Broch spiller også i Gåten Ragnarok, som er basert på vikingtidens mysterier. Aksel Hennie vant Amandapriser både for hovedrollen han hadde i Jonny Vang, og i Max Manus. Han har også vunnet flere andre priser.

Store norske skuespillere gjennom tidene

Henki Kolstad var både skuespiller og regissør. Flere generasjoner av nordmenn ble kjent med ham gjennom filmer og teaterstykker. Han spilte blant annet hovedrollen i den populære julekalenderen Jul i Skomakergata, som ble laget i 1979. Den har vært sendt i reprise flere ganger. Han spilte også i tre Olsenbandenfilmer, og i mange komedier og farser. Blant høydepunktene kan nevnes Vi gifter oss (film fra 1951) og teaterkomedien Den spanske flue (1989-1990). Han ga også stemmer til figurer i tegnefilmer, og var stemmen til kommentatoren i Flåklypa Grand Prix.

Arve Opsahl, som blant annet spilte hovedrollen som Egon Olsen i Olsenbandenfilmene, var også en stor skuespiller. Alle hovedpersonene i Olsenbandenfilmene ble populære, både Carsten Byhring (Kjell), Sverre Holm (Benny) og Aud Schönemann (Valborg). Sverre Wilberg, som spilte Kriminalbetjent Hermansen, er også blant Norges mest kjente skuespillere.

Sverre Anker Ousdal har spilt i mange norske og svenske filmer. Han har også spilt i teaterstykker og TV-serier. Mange vokste opp med ham og Øyvind Blunck som Klabb og Babb, og husker han som fortellerstemmen i Postman Pat. Han har også spilt i TV-serier, og vunnet Amanda-priser.

Kvinnelige skuespillere

Wenche Foss var en av Norges mest kjente kvinnelige skuespillere, og var Norges største diva. Hun spilte i mange teaterstykker, filmer og TV-serier. Hun var også en sangerinne, og mottok en lang rekke priser. Hun ble også kjent fordi hun engasjerte seg for utviklingshemmede og homofile

Ane Dahl Torp har spilt både i norske filmer, teaterstykker og TV-serier. Hun har vunnet Amandapris som årets kvinnelige skuespiller (2004), Folkets filmpris og Radioteaterets Blå fugl.

Sonja Henie er mest kjent som kunstløperske, men hun spilte også i mange amerikanske filmer. De fleste av disse filmene var komedier, og hun gikk selvsagt på skøyter i filmene.

Liv Ullmann er en av de mest kjente norske skuespillerne, både innenlands og i utlandet. Hun har spilt i norske filmer, svenske filmer og amerikanske filmer.

Julie Ege var både modell og skuespiller, og hadde en internasjonal karriere fra slutten av 1960-tallet og inn i 1970-tallet. Hun kom på andreplass i Frøken Norge i 1962, og representerte Norge i konkurransen Miss Universe. Hun spilte både i norske og amerikanske filmer, og er mest berømt som Bond-pike. Hun spilte i filmen James Bond i hemmelig tjeneste, fra 1969. Hun ble også kjent for sin rolle i filmen Every Home Should Have One, fra 1970, og spilte i flere skrekkfilmer.

Linn Stokke er både skuespiller, forfatter og sanger. Hun har spilt i teaterstykker, filmer og TV-serier.