Oscar-gallaen

2013-11-19_1609Oscar er et annet navn på filmprisen Academy Award, som deles ut av det amerikanske filmakademiet. Prisen har blitt utdelt årlig siden 1929. Selve prisen er en liten statuett som forestiller en mann. Mannen står på en filmrull og har et sverd i hånden. Designeren bak prisen var MGMs scenograf Cedric Gibbons. Han vant prisen 12 ganger. Statuetten ble utformet av den kjente skulptøren George Stanley.

Opprinnelig het prisen Academy Awards of Merit. Det går mange historier om hvorfor den ble kjent som Oscar. En teori er at akademiets bibliotekar, Margaret Herrick, syntes den lignet litt på onkelen hennes, som het Oscar. Navnet Oscar dukket opp i en artikkel skrevet av Sidney Skolsky i 1934. Akademiet begynte ikke å bruke dette navnet før i 1939, men nå er statuetten bare kjent under dette navnet.

Visste du at du kan vedde på hvem som vinner Oscar og andre filmpriser? Mange nettkasinoer og gamblingsider på nettet tilbyr et stort utvalg av veddemål. Sportsveddemål er kanskje den mest kjente formen for veddemål, men det er også mye annet du kan satse penger på. Hvis du er usikker på hvilken film du skal satse på, finner du også ekspertuttalelser og odds på nettet.

Historie

Oscarutdelingen ble arrangert første gang i 1929. Utdelingen skjedde på Blossom Room i Hollywood Roosevelt Hotel, under en bankett. På den tiden fikk avisene vite vinnerne på forhånd, slik at de kunne trykke navnene i avisen om kvelden. Resultatene skulle ikke trykkes før 23.00, men i 1940 trykket Los Angeles Times vinnernavnene for tidlig. Dermed kunne gjestene lese hvem som vant før de i det hele tatt kom til banketten. Etter denne hendelsen har akademiet holdt hemmelige avstemninger med lukkede konvolutter.

Oscarutdelingen har alltid vært fulgt med stor spenning, selv i de tidlige årene. Allerede fra og med 1930 ble utdelingen sendt på radio i Los Angeles. Tradisjonen med å dele ut prisen på en bankett holdt seg fram til 1942. Da var det blitt så mange deltakere at utdelingen måtte skje i en teatersal. Fra 1943 ble utdelingen sendt på radio også i resten av USA, og delvis også til utlandet. I 1953 ble utdelingen for første gang vist på TV, og fra 1966 ble sendingen overført i farger.

Kategorier og nominasjoner

Det deles ut Oscarstatuetter innen mange kategorier. Akademiet sender ut forslagslister allerede i januar. Filmene som foreslås må være utgitt året i forveien, og være lenger enn 40 minutter. Det deles også ut en egen Oscar til kortfilmer. Medlemmene i akademiet skriver sine forslag til kandidater på listene, og sender listene tilbake innen to uker. De kandidatene som blir foreslått flest ganger, offentliggjøres som nominerte.

Når nominasjonene er klare, sendes det ut nye lister til medlemmene i akademiet. Denne gangen skal de stemme på sine favoritter blant de nominerte, og sende stemmene tilbake innen to uker. Medlemmene kan bare stemme på nominerte i sin egen kategori. Det vil si at skuespillere bare kan stemme på beste skuespiller, regissører kan bare stemme på beste regissør, og så videre.