Oscarvinnere i 2015

oscarsDen 22. februar i år var verdens oppmerksomhet, i hvert fall for noen timer, atter en gang rettet mot Hollywoods overdådige feiring av seg selv. Den 87. Oscar-utdelingen gikk av stabelen i det ærverdige Dolby Theater i Los Angeles, og som vanlig var stjernefaktoren mildt sagt høy. Oscar-sirkuset innehar nemlig en helt spesiell plass i den amerikanske filmbransjen, og vinnerne av de gjeveste prisene inntar automatisk en plass i et myteomspunnet panteon av udødelige helter og heltinner. At de rent kunstneriske hensynene ofte blir tilsidesatt for å blidgjøre kommersielle interesser (representert av de største filmstudioenes allestedsnærværende lobbyister) har merkelig nok ikke svekket Oscar-statuettens nærmest totemiske status i filmverdenen. Dette forklarer også hvorfor selv de mest mediesky berømtheter trer ut av skyggen når utdelingen skal avvikles.

«Birdmans» triumf

I årets utgave av utdelingen ble den store vinneren filmen «Birdman», som stakk av med prisen for beste film, regissør og manus. For den meksikanske regissøren Alejandro Inarittu representerte denne triumfen et foreløpig høydepunkt i en spennende reise som begynte med den nyskapende lavbudsjettfilmen «Elskede kjøtere» i 2000. Samtidig var «Birdman» et friskt, originalt pust i et felt som ellers var dominert av temmelig konvensjonelle filmer som den norsk-regisserte «The Imitation Game» og Clint Eastwoods hyllest til amerikansk militarisme, «American Sniper».

Skuespillerprisene

eddie-oscarPå skuespillersiden vant Eddie Redmayne prisen for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i «The Theory of Everything», hvor han gestaltet rollen som den geniale fysikeren Stephen Hawking med bravur. Den 33-år gamle engelskmannen ble med dette den nest-yngste vinneren av denne prisen gjennom tidene, kun slått av Adrian Brody. Redmaynes seier kom som en aldri så liten overraskelse, da de fleste bookmakere regnet Michael Keaton («Birdman») som knepen favoritt. På kvinnesiden tok veteranen Julianne Moore hjem prisen for beste hovedrolle for sin rolle som den Alzheimer-rammede Alice Howard i «Still Alice». Moore var i motsetning til den nokså ukjente Redmayne soleklar favoritt blant både bookmakerne og kritikerne. Prisen for beste birolle gikk til henholdsvis J.K Simmons («Whiplash») og Patricia Arquette («Boyhood»). Førstnevnte vant prisen for rollen som den kompromissløse, karismatiske musikklæreren ved en amerikansk eliteskole for unge musikere, mens Arquette ble belønnet for sin følsomme tolkning av rollen som en hardt prøvet amerikansk husmor i Richard Linklaters ambisiøse oppvekstdrama.

Andre priser

Prisen for beste utenlandske film gikk til det polske holocaust-dramaet «Ida», i et svært sterkt felt som også inkluderte det russiske mesterverket «Leviathan», en sterk historie om korrupsjon og maktmisbruk i dagens Russland. At «Ida» ikke desto mindre var en verdig vinner hersker det ingen tvil om, da dette var en av årets beste filmer uansett nasjonalitet. Prisen for beste dokumentar gikk på sin side til «Citizen Four», som tar for seg den stadig like aktuelle Edward Snowden og hans kamp for å spre sannheten om amerikanske myndigheters illegale overvåkning av egne borgere. I tråd med Hollywoods gjennomgående liberale politiske ståsted kom heller ikke dette som noen stor overraskelse, selv om noen av de andre kandidatene (som «Finding Vivian Maier») nok var mer interessante rent kunstnerisk sett. Blant kveldens andre vinnere bør kanskje nevnes Alexandre Desplats seier i kategorien «Beste filmmusikk» for tonesettingen av Wes Andersons kritikerroste «Grand Budapest Hotel». Desplat har nemlig blitt nominert hele syv ganger tidligere uten å nå helt til topps, og mange følte det var på høy tid at den franske komponisten endelig fikk ta med seg en statuett med hjem.