Store norske filmer

2013-11-19_1603Det har gjennom tidene blitt laget mange typer filmer i Norge, både spillefilmer, dokumentarer, kortfilmer og barnefilmer. De fleste av disse filmene har aldri blitt noen stor suksess i utlandet, men det finnes enkelte unntak.

Mange av de mest populære filmene på norske kinoer har vært importert fra utlandet, hovedsakelig fra USA. Likevel er det også norske filmer som har blitt publikumssuksesser og som til og med har vunnet filmpriser i utlandet.

Den spede begynnelse

I starten var de norske filmene veldig korte, og konsentrerte seg om å dokumentere viktige hendelser. Den første norskproduserte filmen som ble en suksess var filmen om Kongeankomsten i 1905. Andre historiske hendelser som ble filmet var Bjørnsons begravelse og kroningsferden til det nye kongeparet.

Rundt 1911 begynte det å komme filmer som ikke var dokumentarer. Fiskerlivets farer og Under forvandlingens lov var brukbare filmer, men utenlandske filmer var fortsatt langt bedre. Filmen måtte også kjempe mot nye lover og sensurordninger. Kinoloven, som ble vedtatt i 1913, sa at kinoene skulle kommunaliseres, og driftes av kommunene. Dette ble avgjørende for filmens utvikling i Norge. Loven førte til at inntektene fra kinodriften gikk til kommunene, ikke til filmutvikling. Likevel klarte noen å lage gode, norske filmer.

Filmens gjennombrudd

Bygdefilmen ble stor på 1920-tallet, og dominerte skandinavisk filmproduksjon. Filmene viste bygdelivet og landskapet. Norsk litteratur ble også filmet, men mange av disse filmene ble laget av svenske selskap.

Naturfilmer og reiseskildringer ble populære. Disse filmene kunne både selges til utlandet, og vises hjemme i Norge. Roald Amundsen filmet blant annet en dokumentar om ekspedisjonen til Sydpolen i 1911. Norgesfilmene fra 1920-tallet viste fram norsk natur, og var både turistreklame i utlandet, og underholdning for det hjemlige publikum.

Filmens virkelige gullalder i Norge kom først med lydfilmen. Den første ordentlige lydfilmen på norsk var Den store barnedåpen, fra 1931. Fortsatt var bonderomantiske filmer populære. Fra 1940 til 1945 var filmproduksjonen svært begrenset, men på 1950-tallet ble det igjen laget mange filmer. Ikke alle var vanlige spillefilmer. En av de største suksessene fra dette tiåret var dokumentarfilmen Kon Tiki, fra 1950. Den ble også en stor suksess i utlandet.

Filmen får en konkurrent

På 1960-tallet kom TV-sendingene, og mange foretrakk å sitte hjemme foran TV i stedet for å gå på kino. Film ble noe man bare så på en sjelden gang. Men det fantes suksesser også på den tiden, særlig filmene om Olsenbanden. Det ble laget i alt 13 filmer i denne serien, på 14 år. En av tidenes største norske filmsuksesser er Flåklypa Grand Prix, som kom i 1975. Filmene om Bør Børson hadde også høye publikumstall.

På 1980-tallet hadde norsk film store problemer med lave publikumstall og stor konkurranse fra utlandet. Blant de få norske filmene som ble en suksess på denne tiden var Orions belte og Veiviseren.

Nyere filmer

På 1990-tallet ble filmene igjen bedre, og på 2000-tallet har det blitt laget mange norske filmsuksesser, blant annet Max Manus, Fritt vilt, Trolljegeren og Gåten Ragnarok, som er den aller nyeste norske suksessfilmen.