Stumfilmens Historie

Teknikken rundt dette flotte, superpopulære fenomenet som er filmfremvisning ble faktisk utviklet av flere ulike visuelle oppfinnelser som kom på slutten av 1800-tallet, som stillbildekameraet. Etter at den aller første offisielle filmfremvisningen som ble utført i Paris i 1895 av Lumiere-brødrene, kom flere stumfilmer der en finere klippeteknikk ble brukt. De forskjellene som skilte filmen fra teateret var ganske så tydelige, først og fremst grunnet den begrensede plassen på tekstplakatene som skulle være filmens dialoger.

1535384667_dc56114492Stumfilmene går under én av de to hovedkategoriene som film blir delt inn i, nemlig dokumentar og fiksjon. Stumfilm tilhører den sistnevnte av de to kategoriene. Stumfilm er som man vet film som er blitt innspilt uten noe tale eller lydeffekter under innspillingen, dette er på grunn av at lydinnspillingens teknikker ikke tillot synkronisering av bilde og lyd. Lydteknikken hadde flere viktige gjennombrudd frem til slutten av 20-tallet, og derfor ble de aller fleste filmer før den tiden spilt inn som stumfilmer.

Disse ble som regel også lagt til levende eller innspilt musikk med blant annet piano, orgel eller et helt orkester som spilte musikkstykker tilpasset til filmens stemning. I tillegg til dette innholdt også mange stumfilmer en varierende mengde tekstplakater som dekket hele skjermen med jevne mellomrom. Dette var stumfilmens tilnærming til filmens dialog.