Underholdning med 80-tallet som inspirasjon

1084Mote og trender går i ring, det har man lagt merke til for lenge siden, Etter ti-tolv år ser man tilbake på ting og får nostalgi, dette gjelder også filmregissører og spillutviklere. Nettopp derfor har vi sett så mange moderne filmer, spill og bøker som drar inspirasjonen sin fra 80-tallet og kulturen som blomstret på den tiden. Enkelte bøker forutså 80-tallet helt annerledes, og selv om George Orwell kom veldig nærme på det moderne samfunnet i sin bok 1984 (skrevet i 1949), har vi nå muligheten til å skape alt vi ønsker. Selv om dette noen gang betyr å gå tilbake i tid.

Flere filmer handler om 80-tallet, og alle tar for seg ulike temaer. For eksempel har du Notorious fra 2009, som handler om en rappers oppvekst på 80- og 90-tallet i New York. Eller City of God, der man får se utviklingen av en fattig ghetto i Brasil gjennom en lang tidsperiode. Vintage-klær har også blitt populære i det siste, med Fly the Fly som et lovende, ungt merke med skandinaviske vintageplagg.

Du finner også mange klassiske spill fra 80-tallet som har gjenoppstått nå i det 21. århundret. Pac-Man er den mest kjente av dem alle, og du har garantert sett flere titalls varianter av Pac-Man spill gjennom årene, også moderne versjoner. Spilleautomater så annerledes ut før i tiden, men enkelte freshe spillutviklere har livnet opp deres fortid. Les om hvilke norske casinoer du kan spille Twin Spin på, så finner du raskt en klassisk spilleautomat fra 80-tallet med bjeller og kirsebær og hele pakka, men i et moderne etui – og ikke minst med gigantiske gevinster man aldri så på den tiden. Også Super Mario har blitt foreviget i flere gode spill, og Tetris er en klassiker man har skrevet hele bøker om.

Snakker vi bøker, bør man faktisk lese bøker fra 80-tallet, ikke bøker fra det 2016 som handler om 80-tallet. Orwell hadde en spennende teori om hvordan det ville se ut, men det var en fantasi – et anti-utopia. Waris Dirie har skrevet en vakker, innholdsrik bok om livet i Somalia på 80-tallet, og om hennes vei frem til Europa. Det var helt andre kår på 80-tallet, og selv om ting ikke har forandret seg stort enkelte deler av verden har vi fortsatt utviklet oss i store baner.

Når man velger å se tilbake på 80-tallet for inspirasjon, prøver de fleste å velge det positive. Det fargerike. Håpene og drømmene som florerte, drevet frem av hippie-tiden på 70-tallet. Det er positivt, det er en ytterst god måte å se tilbake på historien. Plukke ut de beste detaljene, og vekke dem til live i det moderne samfunnet. Ved å hviske bort de dårlige elementene og forbedre de nyttige, kan vi bygge en bærekraftig fremtid. Noe man stadig ser i kinosalene nå om dagen, forresten.