Woody Allen

Woody Allen, født som Allan Steward Konigsberg den 1. desember 1935, er en amerikansk filmregissør, manusforfatter, stand up-komier, dramatiker og skuespiller. Arbeidene hans har gjort ham til en av de mest respekterte filmskaperne i moderne tid. Han skriver manus for og regisserer sine egne filmer, og har også spilt i mange av dem.

I 1997 vant Allen to Oscar-priser med filmen Annie og jeg, for beste regi og beste originalmanus. I 1986 vant han Oscar for beste originalmanus med filmen Hannah og hennes søster. Allen begynte som forfatter og skrev manus for The Ed Sullivan Show, The Tonight Show, Sid Caesar, og andre tv-serier. I 1961 debuterte han som stand up-komiker, og ga ut tre LP-album med live opptak i løpet av 60-tallet.

Han forfattet også skuespill, og hans første skuespill var Don’t Drink the Water i 1996. Senere skrev han for eksempel Play It Again, Sam og The Floating Light Bulb. Han spilte selv i mange av skuespillene han skrev, både i teateret og i filmatiseringer av skuespillene. Allen’s første filmregi var for filmen What’s up, Tiger Lily? som han skrev sammen med Mickey Rose i 1966. Siden har han regissert flere titalls filmer, og han holder ennå på.